3 Kasım 2010 Çarşamba

Contemporary Istanbul 5. yılında

 

 

Contemporary Istanbul 5. yılında 373 sanatçının 2 bin eserini bir araya getiriyor

Türkiye'nin en büyük çağdaş sanat etkinliği unvanına sahip Contemporary Istanbul, 5. yılını 25 - 28 Kasım tarihleri arasında, Akbank Private Banking sponsorluğunda, İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonları'nda kutlayacak. Uluslararası çağdaş sanat dünyası ve Türk sanatseverlerin merakla beklediği etkinlikte, yurtdışından 37 Türkiye'den 43 galeri bir araya gelirken, toplam 373 sanatçının 2 bin eseri yer alacak.
Bu yıl beşincisi gerçekleştirilecek olan Contemporary İstanbul, Türkiye’de bugüne kadar yapılan en geniş kapsamlı “çağdaş sanat etkinliği”nden biri olarak İstanbul’un kültürel ve sanatsal yaşamını dünyaya açmaya devam ediyor. Akbank Private Banking ana sponsorluğunda düzenlenecek olan Contemporary Istanbul, 25-28 Kasım tarihinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, Rumeli Salonu’nda gerçekleşecek. Türkiye’de çağdaş sanatı geniş kitlelere yaymak ve İstanbul’u Çağdaş Sanat Merkezi haline getirmek hedefiyle 5 yıl önce yola çıkan Contemporary Istanbul, yurtdışından ve yurtiçinden pek çok galeriyi ve sanatçıyı bir araya getirerek İstanbul’un dünyanın önemli sanat merkezleri arasında olması için önemli adımlar attı.  Etkinlikte bu sene 14 ülkeden 80 galeri, 373 sanatçı ve 2 bine yakın eser yer alacak. Hem ulusal hem de uluslararası basının yoğun ilgisiyle karşılan Contemporary Istanbul çeşitli yayın mecraları ile tüm dünyadan 12 milyon sanatsevere ulaşma fırsatı bulacak.
Contemporary İstanbul, etkinlik süresince ve sonrasında tüm yıla yayılan konferanslar, sergilerle yerli ve yabancı sanatçıların eserlerini sanatseverler ile tüm yıl boyunca buluşturan bir etkinlik olmayı başardı.  İstanbul ve Berlin’de “Dialogues” adı altında gerçekleşen ve bu yıl da 30 Ekim’de Akademie der Kunste işbirliği ile Berlin’de ve Aralık’ta İstanbul’da gerçekleşmesi planlanan konferanslara ek olarak Contemporary İstanbul “Çağdaş Sanat Buluşmaları” adı altında yeni bir konferans dizisiyle Türkiye’nin diğer kentlerine açıldı. İzmir, Adana,  Bursa ve son olarak da Ankara’da Çağdaş Sanat Buluşmaları / Estetik – Değer - Tutku başlığı altında konferanslar düzenledi.  Her yıl farklı kentlerde planlanan bu etkinlikle çağdaş sanata olan ilginin yurt çapına yayılmasında ve farkındalığın artmasına önemli katkıları sağlanması amaçlanmakta, ülkemizde sanatsever kitlenin ve koleksiyonerliğin artmasına destek sağlanmaktadır.
Türkiye’nin en büyük çağdaş sanat etkinliği unvanına sahip Contemporary Istanbul’un 5. yılında sanatseverleri büyük sürprizler bekliyor. Yurtdışından 37,  Türkiye’den 44 galerinin toplam 15 ülkenin bir arada olacağı Contemporary Istanbul, Berlin Galeriler Birliği ile bu sene de işbirliğine gidiyor.  Bu işbirliği kapsamında, çağdaş sanatın Berlin’deki en önemli temsilcileri İstanbul’da olacak.
Yeni Ufuklar: İran
Her yıl farklı ülkelerden sanatçıları ağırlayan Contemporary Istanbul’da geçen sene Yeni Ufuklar bölümünde Suriyeli sanatçıların eserlerine yer verildi. 5. yılında ise Yeni Ufuklar: İran gerçekleştirilerek İranlı ve İran dışından İran sanatını sergileyen galeriler ve sanatçılar İstanbul’da ağırlanacak. Etkinlikte yer alacak İranlı galeriler arasında Etemad,  Asar, Xerxes ve Rose Issa Projects var.  Farhad Ahrarnia, Reza Derakhshani, Monir Farmanfarmaian, Parastou Forouhar, Taraneh Hemami, Alireza Adambakan, Samira Alikhanzadeh eserleri sergilenecek İranlı sanatçılar arasında yer alıyor. Contemporary Istanbul’un Videocube alanında da İran’dan ve Çağdaş Arap Sanayı Dünyası’ndan sanatçılar yer alacak.
Ermeni Sanatçılarla Buluşma
Sanatseverleri bekleyen bir diğer sürpriz ise Contemporary Istanbul’da bölgesel sanatı desteklemek için Ermeni sanatçıların davet edilmiş olması. Karen Aghamyan, Tigran Kirakosyan, Felix Eghiazaryan gibi Ermeni çağdaş sanatının önemli temsilcileri Contemporary İstanbul’un davetiyle çağdaş sanat eserlerini İstanbul’da sergileyecekler.
Edge of Arabia
Contemporary Istanbul, yeni dalga Çağdaş Suudi Sanatı’nın en önemli temsilcilerini bir araya getiren Edge of Arabia ile iş birliğine gidiyor. Edge of Arabia gezici sergisi ilk kez İstanbul’a geliyor. Edge of Arabia, Contemporary Istanbul 2010’a özel bir stant ile katılarak sempozyumlara ve özel sanat enstalasyonlarına da ev sahipliği yapacak.
Çağdaş sanatla ilgili söylemin ve sanatın tüm boyutlarını daha geniş kitlelere ulaştırmayı amaçlayan Contemporary İstanbul yeni bir dergiyi yayın hayatına soktu.  Kasım ayında 3. sayısı çıkacak olan ICE (Istanbul Contemporary, etc.) Türkçe ve İngilizce yayınlanan, İstanbul kaynaklı bir dünya dergisi olmayı hedeflemekte; içeriği ve tasarımıyla ilk sayısıyla birlikte yakaladığı başarılı çizgiyi devam ettirmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder